Voor succesvolle online groei heb je meer nodig dan solide plannen en behoorlijke budgetten. Maar juist de basisvoorwaarden voor duurzaam rendement uit je online- en contentmarketing activiteiten staan vaak onder druk. Hoe werk je jezelf daar onderuit en ga je echt je groei versnellen?
Het leek zo’n goed idee, eind vorig jaar. “Practise what you preach: elke maand publiceren we vanuit Soul Kitchen een artikel over branding, contentmarketing of storytelling.” Prima plan inderdaad, waarbij helaas het gezegde dat bij de loodgieter thuis de kraan altijd lekt weer eens bevestigd werd. Want telkens kwam het einde van de maand angstvallig snel dichterbij, zonder dat ik een verhaal klaar had (ook deze maand was het weer peentjes zweten).
In de waan van de dag winnen brandjes blussen, gaten dichtlopen en spontane geniale ingevingen die nader onderzoek verdienen het steeds weer van de langere termijndoelen. Precies waar onze opdrachtgevers tegenaan lopen, en waar wij ze bij helpen. Want continu, consequent en consistent communiceren zijn de ijzeren wetten bij het laten groeien van je merk en je business.
De drie C’s: kritieke succesfactoren bij merkbouw
Continu betekent voortdurend, zonder onderbreking. (‘We publiceren komend jaar x artikelen en x social posts per maand.’)
Consequent houdt in dat het één logisch voortvloeit uit het ander. Het Latijnse woord ‘sequens’ zit erin. (We hebben ‘persoonlijk’ als kernwaarde. Daaruit volgt dat we altijd ‘je’ schrijven in plaats van ‘u’.)
Consistent wil zeggen: met elkaar kloppend, op een logische manier samenhangend. (We gebruiken overal zwart-wit foto’s met mensen erin en zetten ons logo rechtsboven.)
Continu, consequent en consistent communiceren creëert herkenning, vertrouwen en loyaliteit. Precies de voorwaarden om duurzaam te groeien als merk. Geen rocket science dus. Toch zijn het ook precies de drie zaken waarop het vaak spaak loopt. Gebrek aan een duidelijk vastgelegde merkidentiteit en huisstijl gaat ten koste van de consistentie. Onvoldoende kennis van en centrale regie over je merkwaarden en -belofte (én je online merkdragers zoals je website en social media) leiden tot inconsequentie. En als je niet constant aanwezig bent en op vaste momenten contact zoekt met je publiek, verlies je bereik en verslapt de aandacht.
Continu, consequent en consistent communiceren creëert herkenning, vertrouwen en loyaliteit.
Scherp blijven
Gooi wat economische tegenspoed in de mix en vasthouden aan de drie C’s wordt nog moeilijker. Want in financieel krappe tijden verleggen veel bedrijven de focus van duurzame groei naar snelle ROI. Een logische reflex, waarbij helaas wel de hierboven genoemde ijzeren wetten van merkbouw opzij geschoven worden. Merkwaarde is nou eenmaal lastiger te meten dan conversies. Maar als je er niet scherp op blijft, worden je merkassociaties minder sterk, verwatert de relatie met je publiek en verlies je uiteindelijk je voorkeurspositie in de hoofden en harten van je doelgroep. Dus hoe zorg je nou dat je ondanks al die belemmeringen wél succesvol blijft groeien?
Door slimmer te kiezen en je aandacht beter te verdelen.
De oorlog om jouw aandacht
Generaal Dwight D. Eisenhower was in WOII de leider van de geallieerde strijdkrachten en verantwoordelijk voor de bevrijding van West-Europa. Hij zei: ‘I have two types of problems, the urgent and the important. The urgent are never important and the important are never urgent.’ Daarop is de Eisenhower Matrix gebaseerd, een besluitvormingsinstrument dat taken in vier kwadranten categoriseert op basis van hun urgentie en belang.

1. Urgent en belangrijk
Dit zijn de brandjes die geblust en de deadlines die gehaald moeten worden. De oplevering van een video, een website-issue, een dringende vraag van een klant. Een vacature die vandaag online moet. Een nieuwe businesskans.
2. Belangrijk maar niet urgent
Hieronder vallen langetermijnplanning, (het uitvoeren van) de merkstrategie en contentcreatie. Continuïteit en consistentie zijn daarbij essentieel, maar lang niet altijd urgent.
3. Urgent maar niet belangrijk
Dit zijn de gevaarlijkste. Iedere e-mail die binnenkomt direct willen beantwoorden, voortdurend je Whatsapp checken en reageren op ieder berichtje, (ook die van de voetbalouders over de training).
4. Niet urgent, niet belangrijk
Wil je groeien, dan is dit het onkruid dat eerst gewied moet worden. Gedachteloos door je tijdlijn scrollen. Eindeloos blijven schaven aan die ene alinea. Versie 236B nog één laatste keer door de revisie trekken.
De vier D’s: kritieke acties om merkgroei te versnellen
In de Eisenhower Matrix zie je precies waar de schoen wringt. Belangrijke maar niet urgente taken delven bijna altijd het onderspit tegen de andere drie. Wil je je merk en je business laten groeien, stel jezelf dan bij iedere keuze de vraag: is dit belangrijk, urgent of geen van beide? En pas daarna de volgende acties toe:

In het kwadrant belangrijk, niet urgent staat 'decide'. Vaak wordt dat de keuze tussen zelf doen of uitbesteden branding en contentmarketing zijn immers te belangrijk om te deleten of helemaal te delegeren, maar vaak te veel gevraagd om zelf te doen, vanwege alle belangrijke én urgente dagelijkse doe-dingen. Terwijl je weet dat het voor de toekomst van je merk cruciaal is (en ook nog eens ontzettend leuk).
Wij de branding, jij de business
Daar hebben we bij Soul Kitchen een oplossing voor: we doen het samen. Samen leggen we het fundament. Daarna focus jij je op het runnen van de tent, en zetten wij de contentmarketingmachine aan. We spreken heldere doelen af. Je hebt 24/7 inzicht in de voortgang. En we zetten door. Continu, consequent en consistent. Want zonder deadlines komt er nooit een campagne, website, blogpost, video of animatie online.
Deze heb ik toch maar mooi weer gehaald.
Wil jij ontdekken hoe je je merk en je business naar het volgende niveau tilt dankzij constante focus op je branding en contentmarketing? Kom eens langs voor een kop koffie.