Bewegen is ... Karin

“Als danser vraag je ontzettend veel van je lichaam en daar ben je je vaak niet echt bewust van. Omdat je altijd maar doorgaat en je vak zo tof vindt. Je zeurt niet als je een keer pijn hebt, je wilt daar gewoon staan, je wilt gewoon doen waar je van houdt. Dus moet je goed voor jezelf zorgen. Maar dat is soms best lastig omdat de repetitieperiodes ongelofelijk intens zijn.” 

Bewegen is Karin

Bewegen is ... Margot

“De prognose van de neuroloog was dat ik om de drie maanden naar de pijnpoli zou kunnen gaan om injecties te krijgen tegen de pijn. Dat zou zo’n beetje mijn leven lang plaats moeten gaan vinden. Maar er was ook een tweede optie: een fysiotherapeut zoeken. En dat heb ik gedaan. Samen hebben we een plan gemaakt. Hij vroeg aan mij: wat is het eerste dat je wilt gaan doen straks? Mijn dochter was destijds in verwachting van haar eerste kindje. Dus ik zei: mijn kleinkind optillen natuurlijk!”

Bewegen is ... Martijn

“Toen ik een jaar of vijfentwintig begon ik echt rugpijn te krijgen. Op een gegeven moment kwam ik met een wegtrekkend gezicht en mijn kiezen op elkaar uit de zee. Dus toen ben ik naar de orthopeed gegaan, die een MRI heeft gemaakt. Daardoor kwamen we erachter dat mijn onderste wervelschijf versleten was. De orthopeed zei dat ik maar beter nooit meer kon gaan surfen. Natuurlijk was ik daar even verdrietig over maar ik dacht ook gelijk: ik geef niet op!”

Bewegen is ... Marian

“Het is heel spannend geweest voor Marian en haar familie toen ze in het ziekenhuis werd opgenomen met corona. Onze praktijk heeft contact gehouden met haar man en we waren opgelucht toen we hoorden dat ze weer naar huis mocht. Het ziekenhuis verwezen ze haar naar fysiotherapie omdat ze veel hulp nodig had bij simpele alledaagse dingen. Opstaan ging moeilijk, haar balans was verstoord, ze had weinig kracht en ze had veel last van benauwdheid. Ze heeft veel meegemaakt in het ziekenhuis en heeft veel angst om benauwd te worden en om te stikken. Mijn collega helpt haar bij die psychosomatische kant.”

Bewegen is ... Jan

“Ik heb altijd veel gesport. Van mijn tiende tot mijn 58e jaar heb ik alles wel gedaan. Veel geskied, elke winter. In 2014 werd ik niet lekker, kreeg pijn in mijn borst. Mijn huisarts heeft meteen de ambulance gebeld. Op weg naar het ziekenhuis kreeg ik toen een hartinfarct. Je voelt het niet aankomen maar ineens lig je daar bijna nooit meer licht te zien.”

Bewegen is ... Eva

Na een moeizaam jaar in groep acht van de basisschool, ontwikkelde Eva lage rugklachten. Soms zelfs zo hevig, dat ze thuis moest blijven van school. Bij kinderfysiotherapie leerde Eva om te gaan met spanningen, om zo haar rugklachten te verminderen én te voorkomen. Inmiddels is Eva pijnvrij en kan ze weer alles doen wat ze leuk vindt. “Ik ben heel blij dat ik naar fysiotherapie ben gegaan. Ik heb geen pijn meer en ik hoef nooit meer ‘nee’ te zeggen als mijn vriendinnen mij vragen om iets leuks te doen.”