Chronische aandoening: met fysiotherapie van je klachten af

Joost Magermans is al ruim 30 jaar fysiotherapeut. Vanuit zijn praktijk in Oostvoorne biedt hij naast algemene fysiotherapie ook manuele therapie en hydrotherapie aan en ziet hij veel mensen met een chronische aandoening in zijn praktijk.

Oostvoorne ligt in een vergrijsde gemeente. Joost ziet dan ook voornamelijk 60+ers in zijn praktijk. “Waaronder veel mensen met een chronische aandoening. De kans dat je een chronische aandoening hebt wanneer je de 60 gepasseerd bent is heel erg groot. Zo’n 80 tot 90% van wat er langskomt in onze praktijk valt dan ook in die categorie. Ook al liggen die aantallen en percentages landelijk erg hoog, wij zijn daarin wel een uitzondering.”

“Bij frozen shoulder is een vroege diagnose cruciaal voor herstelverloop”

Het grote probleem met een frozen shoulder is om het in een vroeg stadium te herkennen. Maar zelfs al ben je er op tijd bij, dan kan het herstel ongelooflijk lang kunnen duren. Zeker voor de mensen die nog in het arbeidsproces zitten kan dat grote gevolgen hebben.

“Een écht goede interventie bij een frozen shoulder kun je alleen maar in het begin doen”, vertelt Marjolein den Arend, fysiotherapeut met een specialisme op de arm en schouder. “Daarom is het zo belangrijk om die mensen er zo vroeg mogelijk tussenuit te pikken. Als je invloed wilt uitoefenen op de mensen die in plaats van drie jaar ‘slechts’ een jaar last hebben van die schouder, dan moet je zo spoedig mogelijk de goede diagnose hebben.”

COPD-zorg en corona: samen op weg naar beter

Dat de corona-pandemie een zware last op de zorg heeft gelegd is overduidelijk. Patiënten met COPD kunnen daarover meepraten. De beperkte zorgmogelijkheden gingen voor hen ook nog eens gepaard met grote angst om ziek te worden en een sociaal isolement. Fysiotherapeuten als Cor Zagers doen er alles aan om voor deze groep alsnog juiste zorg te leveren. “Iedereen hunkert er nu weer naar om weer in een groepje te gaan werken.”

“COPD kan een ernstig invaliderende ziekte zijn, die een grote wissel trekt op de psyche.”, vertelt Cor Zagers, voorzitter van het Netwerk COPD Utrecht en fysiotherapeut voor Hart, Long en Vaatpatiënten. “Mensen raken in de put of zijn angstig. Zeker in de afgelopen tijd met de angst om óók het COVID-virus te krijgen.

Hoe fysiotherapie kan helpen bij hartklachten

Fysiotherapie is van onschatbare waarde voor mensen met een hartaandoening, hartfalen of andere problemen met het hart. Gezien de fysieke en mentale impact die hartklachten met zich meebrengen is het logisch dat er veel vragen zijn over het herstel of de risicobeperking bij hartproblemen. De fysiotherapeut kan daar uitstekend over adviseren.

Inspanning en het hart gaan hand in hand. Om voldoende zuurstof en bouwstoffen door het lichaam te sturen, moet het hart harder werken tijdens zware inspanning en ligt de hartslag lager als je rust. Het kan daarom tegenstrijdig aanvoelen om meer te gaan bewegen als er sprake is van hartproblemen. Die inspanning heeft het hart echter ook nodig om goed te blijven functioneren. Naast een gezonde voeding is voldoende bewegen dan ook essentieel.