Terwijl het coronavirus op ongekende wijze onze veerkracht, volharding en ons vertrouwen test, maakt het ook ongekend veel creativiteit los. Corona commercials zijn er in vele smaken. Soms hartverwarmend, soms ongeloofwaardig, soms een goed idee met een slechte executie en soms andersom. Maar altijd hoopvol, altijd optimistisch. Dat is de grootste kracht van reclame. Slechte reclame wekt irritatie en afkeer op. Goede reclame vermaakt of emotioneert. De beste reclames bieden ons een nieuw perspectief en inspireren tot ander gedrag. Zoals ‘reset’ van Triodos Bank. Krachtig en eenvoudig geeft Jacob Derwig met onderkoelde emotie de kijker een niet te missen voorzet.
Dat is een serieuze boodschap, serieus gebracht. Het kan ook anders, zoals je op de nummer 1 van deze top corona commercial Top 10 ervaart. En er zijn ongelofelijk veel slimme, grappige en warme corona commercials, advertenties en producten. Wij vonden tien toppers en zetten ze min of meer random in een lijstje. Want we houden van lijstjes.
Bijna net zoveel als van creativiteit.
10. Good things take time
De verkoop van legpuzzels schoot door de massale thuisquarantaine de afgelopen maanden omhoog. Blijkbaar ben je op Netflix ook een keer uitgekeken. Heinz Ketchup speelt hier slim op in. De beroemde oer-commercial waarbij de ketchup maar niet uit de fles komt indachtig hebben ze nu iets bedacht waar je nog langer mee zoet bent dan een scheut Heinz over je friet gieten. De moeilijkste puzzel ter wereld. In hun eigen woorden: Heinz knows that good things take time. And right now we all have a little more time. So we created this. 570 pieces. All Heinz red.
9. Keep your distance
Het is een bijna vergeten kunstvorm, maar bij Soul Kitchen houden we van ‘good old-fashioned’ krantenadvertenties. Daarom werden we zo blij van deze. Toen het nieuws kwam dat de regering een aantal beperkingen van de Corona-lockdown zou versoepelen, bracht TBWA \ Helsinki twee van haar klanten (detailhandelaar HOK-Elanto en de krant Helsingin Sanomat) samen voor een in het oog springende uiting. De zwart-witadvertentie lijkt een onleesbare waas te zijn … tot je vanaf twee meter afstand kijkt. Waarna de boodschap luid en duidelijk overkomt.
8. Checkin’ in, that’s wassup
De echte jonkies zij het vergeven, maar als je boven de dertig bent en deze commercial niet kent, heb je eind jaren ‘90 echt onder een steen gezeten. En hij is zo tijdloos gebleken als de beste Beatles songs. Na de geniale ‘slimme’ Superbowl versie blijkt ‘Wassssuuuuup’ ook in tijden van corona onverwoestbaar. Met in deze editie ook weer ongein, maar wel met een iets serieuzere afdronk. Waardoor ‘ie zowaar ineens een diepere laag krijgt.
PS het verhaal achter Wassup is het ontdekken waard. Na de originele korte film ‘True’ (want dat was het, voor Budweiser er op dook) uit 1998 staat een interview met de maker, Charles Stone. Het gaat onder andere over waarom het filmpje zo ongelofelijk aansloeg – en dat is precies waarom het idee ruim 20 jaar later nog steeds goed is. Hij zegt er onder andere dit over: ‘In two minutes, the meaning of life is explicitly defined.’
True. True.
7. Apotheek / discotheek?
Discotheken zijn dicht en feesten gecancelled. Gelukkig is er nog een andere plek waar je in de rij kunt staan, wachten op het knikje van de uitsmijter en vervolgens semi-incognito helemaal los kunt gaan … bij de apotheek ?!? De Duitse apotheekketen Rossmann schiet met deze optimistische draai aan de werkelijkheid wat ons betreft volledig in de roos, zowel qua relevantie als executie.
6. Smells like … normality
Geweldig idee + geestige copy + goed doel = one hundred and eeeeeiiighty! Huisgeurenmerk Earl of East en Uncommon Creative Studio uit London werkten samen aan een reeks geurkaarsen om geld in te zamelen voor Hospitality Action, een goed doel dat de zwaar getroffen horeca in de UK helpt.
Kaarsen die ruiken naar wat we in tijden van thuisquarantaine het meest moeten missen, zoals de bioscoop (een delicate mix van popcorn, schuimbanaan en de geur van pubers die zich vervelen) en de stamkroeg (een rijk bouquet van gemorst bier, urinoirblok en goekope rosé). Smells like a winner!
5. De kracht van creativiteit
Bij Apple geloven ze al in de kracht van creativiteit sinds Steve Jobs in de garage van zijn ouderlijk huis aan het knutselen was met computeronderdelen. En hoeveel ellende corona ons ook brengt, je ziet ook hoe de pandemie en met name de thuisquarantaine een van de mooiste menselijke kwaliteiten naar boven haalt. Een beetje cheesy, maar wel recht uit (en naar) het hart.
En Steve zag dat het goed was.
4. Je huis wil je iets vertellen
Waarschijnlijk heb je nog nooit zoveel tijd in je huis doorgebracht als de afgelopen twee maanden. Geen idee hoe het met jou zit, maar wij waren zo blij als koeien tijden de weidegang dat we weer iets meer naar buiten mogen. Daarom wil huis ons graag iets vertellen. Deze boodschap kan misschien altijd. Maar door de lockdown krijgt ‘ie vleugels. Mooi, relevant perspectief van IKEA Spanje.
3. We will toast again
Een van de dingen die wij het meeste missen door deze hele situatie is dat we niet meer naar de kroeg kunnen voor een biertje met vrienden en collega’s. Guinness stelt ons gerust: we will toast again. Het Ierse biermerk heeft natuurlijk een hele eregalerij met legendarische reclames. In dat licht is deze misschien niet eens heel onderscheidend. Maar de manier waarop de boodschap gebracht wordt is smullen: recht voor z’n raap, met een voice-over waar je dorst van krijgt. En het script is erg sterk, let vooral op de uitsmijter. ‘As for us …’
2. Dokters zijn superhelden
Reclamegod Maurice Saatchi zei het mooi: ‘Simplicity is all. Simple logic, simple arguments, simple visual images. If you can’t reduce your argument to a few crisp words and phrases, there’s something wrong with your argument.’ En soms, heel soms … heb je zelfs helemaal geen woorden nodig. Een schoolvoorbeeld van ‘less is more’, deze serie. Bedacht door McCann Belgrado maar inmiddels een hit in heel Europa. En terecht.
1. The Great Realisation
Als deze crisis ons één ding heeft geleerd, dan is het dat we ons gedrag zullen moeten veranderen om meer ellende te voorkomen. En de wereldwijde lockdowns tonen het ook aan: als we ons gedrag veranderen, kunnen we het virus verslaan. Zou dat dan ook gelden voor het klimaat? Voor de voedselketens? Voor de uitbuiting van de aarde? Naast waarschuwingen, maatregelen en sancties hebben we nu een nieuw narratief nodig, een nieuw leidend verhaal over wat goed leven is, wat de juiste manier is om met de planeet en elkaar om te gaan. Er is geen snellere weg naar het hart dan een goed verhaal, goed verteld. En dit is misschien wel het belangrijkste verhaal van onze tijd.
Daarom op nummer 1 geen door corona geïnspireerde reclame voor een bedrijf of merk maar voor de kracht van verhalen. En dit verhaal wordt ook nog eens verteld op de meest basale manier, de manier waarop we allemaal voor het eerst in aanraking kwamen met de transformatieve kracht van verhalen.
Go tell it.
Hors categorie
Oh en we hadden het al even over Netflix. Die mag natuurlijk eigenlijk niet ontbreken. Deze is zo goed dat ie een speciale vermelding verdient. Buitencategorie. Oh nee we mochten niet naar buiten. Want dan spoilen ze onze favoriete series. Of toch niet? Netflix heeft er niks mee te maken. Een ideetje van een paar studenten. Hoe dan ook, deze stunt maakte heel wat los. Want het idee is even simpel als briljant.